Tuesday, 4 December 2012

MEMBINA IMPIAN


Langkah 1 : Tuliskan Impian Anda dalam secarik Kertas.
Tuliskan semua apa yang ingin anda capai dalam 5 thn mendatang. Semasa anda  menulis, jangan batasi fikiran anda, apapun yang terlintas di dalam fikiran anda yang ingin anda capai, tuliskan !
Pada saat anda menuliskan Impian anda, pada saat itulah anda mengaktifkannya dalam fikiran bawah sedar anda. So tuliskan apa yang ingin anda capai, Anda ingin menjadi apa 5 thn yang akan datang, pola kehidupan seperti apa yang ingin Anda nikmati, Anda ingin travelling ke mana saja, dll

Paul Meyer pendiri SMI (Success Motivation Institute) mengatakan : "Jika Anda tidak puas dengan pola kehidupan anda sekarang, itu disebabkan anda belum menulis dengan jelas impian di otak Anda."


Langkah 2  : Jadikan Impian Anda dalam bentuk gambar.
Fikiran Bawah sedar kita akan lebih mudah menerima gambar dari pada tulisan, so kita harus mencari gambar / foto semua impian kita. Supaya lebih mudah kita gambarkan dalam fikiran bawah sedar kita.
Mempunyai Impian saja tidak cukup, Anda harus tau langkah-langkah bagaimana mewujudkannya, dan langkah kedua ini adalah langkah yang sering ditempuhi, pastikan anda melakukannya.
Cari semua gambar impian anda dan buat PAPAN IMPIAN anda, kemudian tampalkan semua gambar impian yang ingin anda capai.


Langkah 3 : Visualisasikan Impian Anda.

Setiap hari, pagi dan malam anda harus visualisasikan impian anda, bayangkan dan rasakan semua impian sudah jadi kenyataan dan mengucap syukur atas semua impian Anda, gambarkan dengan jelas dalam fikiran anda bahawa semua impian sudah wujud di depan anda dan sedang anda nikmati, rasakan bagimana perasaan anda ?

Ingat, fikiran bawah sedar kita tidak boleh  membezakan mana yang realiti dan mana yang imaginasi... Tetapi ketika fikiran bawah sedar kita sudah menerima itu sebagai suatu kenyataan, maka ia akan menarik segala sumber untuk mewujudkannya.

Napoleon Hill mengatakan : “Apapun yang boleh dibayangkan dengan jelas dan diyakini oleh fikiran kita, maka hal itu pasti dapat dicapai.”

Langkah 4 : Membuat rencana tindakan (Action Plan) dan selalu memperbaikinya.

Dengan Action Plan yang jelas dan sempurna, plus tindakan yang efisyen dan efektif, maka impian anda pasti tercapai

"Untuk memastikan Impian jadi nyata. Anda harus memiliki satu rencana tindakan yang realistis dan terlaksana." --Zig Ziglar

Anda juga harus membuat analisa atas tindakan-tindakan anda selama ini. Jika ada halangan yang kurang baik dan tidak sesuai dengan rencana awal Anda, buatlah penyesuaian.

Langkah 5: Take Massive Action!

Lakukan action besar-besaran sampai impian anda menjadi kenyataan. Jika Anda ingin wujudkan impian anda. Satu hal yang pasti adalah anda harus bertindak habis-habisan sampai impian anda benar-benar jadi kenyataan,

Sekarang, bangun dari tempat duduk Anda, kejar impian anda dan raihlah semua obsesimu. 

Action is Power! kerana ketika anda bertindak, maka semua kesempatan dan kemungkinan itu akan jadi nyata.

"All our dreans can come true, if we have the courage to pursue them." --Walt DisneyTIPS MENCAPAI MATLAMAT


Tip 1. Tulis Matlamat Di Atas Kertas
Saya sarankan anda menulis matlamat di atas kertas kerana tulisan tangan sebenarnya lebih memberikan kesan psikologi yang lebih tinggi kepada minda kita berbanding perkataan daripada komputer.
Jika anda suka kepada kepelbagaian warna, tulislah matlamat tersebut mengikut kreativi masing-masing. Lebih cantik matlamat tersebut, lebih senang untuk anda mengingatinya.

Tip 2. Letakkan Matlamat Di Tempat Mudah Di Lihat
Saya sentiasa sediakan satu papan khas di dalam bilik dan akan menjadikan papan tersebut sebagai PAPAN IMPIAN. Jika sehari saya tidak melihat dan membacanya, saya akan terasa satu kehilangan yang besar lebih-lebih lagi sumber motivasi kepada segala apa yang saya lakukan.
Anda boleh guna white board atau manila kad sebagai salah satu pilihan alternatif.

Tip 3. Baca Dan Ulang Matlamat Tersebut Berulang Kali
Saya akan pastikan matlmat yang saya tetapkan dibaca tidak kurang daripada 3 kali sehari. Setiap kali membacanya, saya akan menggambarkan di dalam minda separa sedar saya bahawa matlamat tersebut sudah pun tercapai dan saya amat gembira mengecapinya.
Anda perlu lebih kreatif setiap kali anda membaca matlamat tersebut.

Tip 4. Beritahu Orang Lain Matlamat Tersebut
Perkara paling sukar dan ternyata memberi impak yang paling besar adalah untuk menyatakan matlamat kita kepada orang lain.
Kadang-kadang saya pun malu untuk nyatakan matlamat saya kepada orang lain apatah lagi di tempat awam. Namun kini setelah menyedari akan keberkesanannya, saya dengan sengaja memberitahu kepada orang lain apakah matlamat yang saya ingin capai.

Tip 5. Percaya 100% Matlamat Itu Akan Berjaya!
Perkara yang perlu menjadi perhatian penting adalah anda perlu yakin dan percaya 100% bahawa matlamat itu akan membuahkan hasil. Jika anda masih berdolak-dalih bahawa matlamat tersebut seperti sesuatu yang mustahil, lebih baik anda berhati-hati kerana sikap berdolak-dalih itu tadi akan melambatkan proses sebenar anda mengecapi kejayaan.

Tip 6. Fast Action!
Ini adalah perkara yang paling mustahak dalam perjalanan anda mencapai kejayaan. Jika matlamat sudah tersergam indah namun anda masih lagi dibuai mimpi indah dan tidak bertindak pantas untuk merealisasikan matlamat tersebut, lebih baik anda tidak mempunyai matlamat langsung.

Anda wajib bertanggungjawab penuh terhadap segala matlamat yang telah ditetapkan. 
# Walaubagaimana pun harus diingatkan kita sebagai manusia, meletakkan matlamat yang jelas & berusaha bersungguh2, selebihnya serahkan kepada Allah..


AfiqInilah putera bongsuku…kelahirannya di Hospital Batu Pahat..disaksikan suamiku...

Sejak kecil lagi amat berdikari dan tegas sifatnya...  Sejak bayi dia cuba nak makan sendiri..tak suka bersuap...habis bersepah pun takpa janji dia nak suap sendiri...Pada hari pertama sekolah umur dia empat tahun lagi dia dah tunjuk berani jalan ke sekolah tadika pun sendiri taknak pimpin-pimpin dah..tak macho kot...Masa umur dia dua tahun anak aku ni masih belum pandai bercakap...dia faham semua benda tapi taknak bercakap langsung...kalau suruh buat apa2 dia tahu..aku punyalah risau..mana taknya sepupu2 dia yang sebaya semua dah petah bercakap...last2 dah lepas dua tahun tu baru la dia bercakap..terus takda pelat2...rupa2nya dia ni banyak fikir kot malas nak cakap...Sejak kecil dia paling suka buku... Kalau menangis bacakan buku terus diam. Masa dia tadika pra sekolah enam tahun  tiap hari wajib baca suratkhabar...ruangan sukan tulah yang dicari.. Favorite dia sampai sekarang pun baca buku.... buku yang dia minat tentang pejuang2 Islam dan buku-buku yang tebal2 tu. 

Wataknya amat matang…masa umur empat tahun dia dah pandai tengok peta…pernah kami travel ke Penang..anak aku ni pegang peta kat tangan..dan jari dia ikut jalan kat peta Malaysia tu dan mulut tak berhenti  tanya itu ini....sekarang kita kat mana ni….


Hobi dia macam abangnya jugak..segala jenis sukan semua dia masuk..wakil sekolah pertandingan itu pertandingan ini…sampaikan dah dekat nak UPSR bulan Jun pun masih lagi sibuk sukan...risau juga tapi aku yakin dia tak mengabaikan pelajarannya…


Tapi masih kanak2 bila tengok dia punya favorite TV ... cerita kartun siang malam..haha…

Sekarang ni anak aku Form 1 di SMAP Labu Negeri Sembilan…Mudah2an Afiq Berjaya cemerlang dunia akhirat…amiinn…AimanAnak ketiga ku lelaki…Saat kelahirannya penuh dugaan…hampir 24 jam aku bertarung nyawa…rupa2nya nak dapat khalifah…

Anak lelaki sulung ini dilahirkan pada anniversary ke  5 aku dan suami. ..kiranya hadiah Allah sempena ulangtahun perkahwinanlah.

Nama yang dipilih Muhammad Aiman… anak ketiga aku ni memang tak banyak ragam ..paling senang menjaganya… Aiman tak kisah…begitulah sifatnya…Umur baru 10 bulan dah pandai berjalan..tangannya mendepa nak imbangkan badan…

 Sejak kecil lagi paling minat matematik. Kalau ke kedai aku selalu suruh dia congak berapa ringgit barang yang aku beli..dia memang otak matematik.

Kami tinggal di kampung..prinsip suami aku dia nak anak lelaki dia rasa kehidupan kampung betul2…jadi anak aku ni memang terer mandi sungai, terjun parit, memancing ikan dan semua aktiviti anak kampung pasti dia join…

Kalau di sekolah acara sukan sebut aje apa jenis sukan semua dia masuk…sampai sekolah menengah pun sama hingga aku  naik risau takut pelajarannya terabai.

Alhamdulillah..anak aku ni sangat taat orangnya…tak pernah membantah kalau disuruh..sejak kecil hingga kini…suruh apa pun dia tak kisah…dia tetap akan buat…kat rumah ni dia lah tukang karut suka melawak..

Kini anak teruna aku ni melanjutkan pelajaran bidang perubatan di Mesir…cita2nya nak menjadi doktor bertakwa dan hafiz alQuran… inshaAllah…ibu sentiasa doakan kejayaan Aiman…Angah


Puteri keduaku ini…lahir di Hospital Batu Pahat. Saat mengandungkannya aku tiada alahan.. kelahirannya pada Subuh tatkala azan berkumandang…Nama Amira Amalina kupilih untuk puteriku ini.

Sejak kecil sifatnya manja dan semua kena ikut kehendaknya…tiap-tiap hari sebelum tidur suami aku mesti kena garukan kaki dia..kalau tak.. dia takleh tidur..kalau sambil menggaru suami aku terlelap….tahu pulak tu..dia menangis suruh garu jugak..
Masa Tahun Satu  ada pertandingan merentas desa..terkejut juga sekali tengok anak aku ni dapat tempat kedua..merah padam muka dia berlari…tapi bila dah besar dia taknak masuk acara sukan lasak2..malas katanya….lagi pun anak dara aku ni suka melawa..nanti kalau berpeluh2 dia tak suka…tak cun kot…

Favorite dia tentulah posing..bergambar…klik..klik…dalam 5 minit aje dah berpuluh keping gambar dia…

Dulu-dulu aku selalu ingat dia ni pendiam sebab kalau dalam kereta..senyap aje..tak dengar suara..bila dah sekolah menengah baru aku tahu rupa2nya dia ni minah kepoh jugak..kawan-kawannya ramai betul…macam adik-beradik belaka…seronok juga ada ramai kawan sehati sejiwa..

Sekarang puteri kedua ku melanjutkan pelajaran di  Universiti Islam Antarabangsa…hobi dia balik kampung tiap-tiap minggu…sejak di sekolah menengah lagi dia tinggal di asrama..kalau boleh dia nak balik tiap minggu..dan masa hantar balik ke asrama aku tak boleh tak ikut wajib kena hantar dia kalau tak hantar…sedih betul dia…

Alhamdulillah…puteriku ini semakin matang meniti hari…aku sebagai ibu sentiasa mendoakan kejayaan  Angah…Kak Yong


Lahir di Hospital Muar..anak sulung aku ni perempuan…Alhamdulillah… Masa mengandung aku betul2 lemah…sampai  dah nak besalin pun masih muntah2..anak aku ni  sejak bayi lagi memang  suara dia power…ingat lagi masa hari pertama dia lahir aku bermalam di hospital keesokannya baru boleh keluar wad…malam tu dia menangis punyalah kuat..menjerit nyaring sampai nurse2 yg tgh tidur semua berlari2 cari dia dan tanya "kenapa ni..kenapa ni.." Semuanya panik..aku lagi la panik…anak sulungla katakan..mana la aku tau kenapa dia nangis…last2 rupa2nya lampin basah…aduh..

Anak aku ni…baru dua bulan lebih dia dah meniarap..tiap2 hari suami aku latih dia…haha..excited anak sulung…

..Sepuluh bulan dah pandai bercakap sikit2 la…sebelas bulan dah jalan..sambut birthday pertama dah lari-lari anak.

Anak aku ni Amira Afiqah namanya..sejak kecil lagi memang paling suka bercakap,menyanyi dan selalu kena suruh buat persembahan pentas..haha..macam-macam lagu kanak-kanak dia pandai..sangat berani tampil di khalayak..ingat lagi masa masuk tadika lima tahun hari pertama  sekolah…cikgu dia tanya siapa nak nyanyi kat depan dia volunteer dan nyanyi lagu Twinkle Twinkle Little Star…dengan gaya tangan sekali..haha…

Bila masuk darjah satu dia terpilih wakil sekolah  bercerita Bahasa Inggeris tahap 1 dan dia jadi johan…wakil zon Senggarang ke peringkat daerah..terima kasih kat cikgu Ismauddin yang banyak membimbing…

Bila dah makin besar, makin banyak pertandingan yang disertai..BM,BI,Agama,KT semua lah..daya ingatan puteri aku ni kuat…kadang-kadang tu baru dapat teks sehari dia dah boleh hafal…aku ni kira macam manager dia la..tukang latih kat rumah…

 Alhamdulillah..bakat tu diteruskan lagi sampai kini.. dia menjadi pendidik jugak..mengikut jejak langkah ibu abah ..Alhamdulillah ya Allah…SuamikuInsan yang bertakhta di hati ini..aduh sungguh cool orangnya..lembut bicaranya..penyabar dan santun..memang suami ideallah kata orang …Marzuki Mahbob yang kukenali seawal memasuki MPTI tahun  1985 dulu..tapi  kami hanya rakan sekuliah sekelas selama tiga tahun...takada apa-apa perasaan pun..kadang-kadang aku pun terlupa nama dia..sebab dia ni ada kawan yang lebih kurang sama tinggi dan rupa pun seiras (suami aku hensem sikit la..hihi) pergi mana pun berdua…. Maarof  namanya.. . selalu aku tanya,

“Ko ni Marzuki ke Maarof ye..”

At last agaknya jodoh kami kuat…kami ditempatkan praktikal 6 bulan di sekolah yang sama…SK Ulu Tiram…di sinilah segalanya bermula…haha..itupun bila dah nak habis praktikal ..kalu tak silap lagi seminggu nak habis praktikal dan kira dah habis belajar di MPTI lah ni… baru la cinta bersemi… dia bagi aku hadiah sempena birthday ke 21 …sekuntum bunga ros kuning dan sekeping kad …dan hasrat untuk kenal lebih rapat..

Sahabat-sahabat semua terkejut… mana taknya takde angin takde ribut tiba-tiba aku dan dia ada apa-apa.…semua menyakat CINTA BERPUTIK DI HUJUNG MUSIM..haha  aku  pun tak tahu tiba-tiba hati aku terbuka pula ..sahabat-sahabat ada yang sponsor kek ada yang buat pulut kunig…semua suka sebab tak pernah menyangka …kiranya semua merestui la tu…

..Alhamdulillah..hingga kini akulah wanita paling bahagia..terima  kasih Ya Allah atas jodoh yang kau kurniakan untukku…