Saturday 29 December 2012

RESEPI PENGAT PUTERI MANDI

Inilah resepi kegemaran aku dan adik-beradik masa kecik2 dulu...
Terutamanya kalau bulan puasa, mesti buat pengat ni..Pengat ni juga favorite abah...abah pun sama2 gentel kuih ni ...bergotong-royong menggentel tepung dan bila dah siap gentel penyekkan sikit..
Memang penuh nostalgialah ...

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan tepung pulut
 air secukupnya
sedikit garam
3 cawan santan
tiga helai daun pandan
1 senduk gula pasir

CARA MEMBUATNYA

Dalam bekas,masukkan tepung,air dan garam.
Uli hingga jadi doh dan tidak melekat.
Masukkan warna yang disukai ( jika suka)
Ambil sedikit adunan buat bentuk bebola seperti guli, penyekkan sedikit.
Masukkan santan ke dalam periuk,campurkan sedikit garam,daun pandan disimpul
Ambil bebola tadi dan masukkan ke dalam periuk biar hingga timbul
( Api perlahan supaya tidak pecah minyak)