Sunday 30 December 2012

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2013





Moga Allah limpahi rahmat kepada kita semua.

Untuk gerakkan azam tahun baru agar berjaya dicapai:

  Doa sungguh-sungguh
    Murnikan hati agar tarik hidayah Allah
    Fikir secara positif sebab fikir itu doa
    Lakukan setiap tindakan dengan terbaik
    Jaga ibadah dengan sempurna
      Cari kawan yang dapat bantu untuk capai azam
      Penampilan yang anggun
  Cari guru atau mentor yang dapat bimbing
    Bentuk budaya diri yang cemerlang
  Berterusan cari ilmu
  Nilai dan ubahsuai azam jika perlu
 Seimbangkan hidup- rumah tangga/tempat kerja/sekolah/masyarakat
.  Lakukan dengan istiqamah selama 40 hari untuk jadi tabiat
 Redha dan syukur atas setiap pencapaian

MOGA BERJAYA....

Petikan: Dato Dr Fadzilah Kamsah




KEK PISANG

BAHAN-BAHANNYA

4  biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
4 cawan tepung gandum
2 cawan minyak masak
2 cawan pisang ( dilecek)
Bikarbonat soda(ayak dengan tepung)


CARA MEMBUATNYA

Pukul telur  dan gula hingga kembang dan putih. 
Masukkan pisang 
Masukkan minyak masak
Masukkan tepung sedikit-sedikit
Gaul rata dan bakar hingga masak




RESEPI ROTI PUREE

Resepi ini diperoleh dari radio satu masa dahulu...resepi ni kami adik-beradik selalu buat waktu petang2...rasanya sedap dan sesuai untuk hidangan seisi keluarga.

DOH:

BAHAN-BAHANNYA

3 cawan tepung gandum
4 sudu mentega/ marjerin
air panas secukupnya
minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUATNYA

Dalam mangkuk, masukkan tepung gandum, tambahkan mentega. Gaul hingga rata
Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan uli hingga kental,
Biarkan 1 jam
Uli semula dan bulat2kan sebesar bola golf.
Canaikan dan goreng dalam minyak panas.


KUAH:

BAHAN-BAHANNYA

4  biji kentang direbus dan lenyek
1/2 sudu kunyit serbuk
1/2 sudu serbuk jintan
2 biji lada hijau(dipotong)
1 labu bawang besar(potong bulat)
1/2 sudu biji sawi( jika suka)
daun kari
garam
2 sudu marjerin
1/2 cawan santan pekat

CARA MEMBUATNYA

Gaulkan kentang, kunyit, garam dan santan
Panaskan kuali, masukkan marjenin
Setelah panas, masukkan biji sawi, daun kari, bawang dan lada hijau
Masukkan campuran kentang
Kacau rata dan jangan sampai pecah minyak
Masak hingga mendidih.


(Doh boleh disimpan dlm peti sejuk dan goreng bila nak makan)

RESEPI HOME MADE KAYA

Resepi ni warisan ibu mertuaku...
Dah lama tersimpan dalam diari aku. Kaya buatan sendiri ni dijamin besttt  ... 
Rasanya asli dan nyum..nyum ..
Boleh dimakan dengan roti atau roti jala, lempeng semua boleh.
Paling penting ini resepi asli  dan tiada bahan  pengawet.
Kalau dah siap sila simpan dlm peti ais.

BAHAN-BAHANNYA

2 biji telur(pukul dengan 1 cawan gula hingga kembang dan putih)
21/2 cawan santan dari sebiji kelapa
1/4 cawan susu pekat manis
Halia
daun pandan
Gula pasir secukupnya
Vanila esen

CARA MEMBUATNYA
Masak gula hingga gula agak hangus.
Masukkan halia yang ditumbuk kasar
Masukkan santan 
Masukkan telur 
Kacau cepat-cepat supaya tidak bergentel
Masukkan sedikit esen vanila dan susu
Kacau2 lagi hingga betul2 pekat dengan api yang sederhana