Resepi asal ni aku dapat dari Mak Usu ..dia memang
bisnes buat kuih ni..tapi sekarang dia dah pencen..tak larat dah…Masa Mak Usu
sihat dulu, dia boleh buat kuih ni sampai berpuluh-puluh kilo setiap kali
menjelang raya.Teringat masa aku belajar kuih ni,kebetulan dia tengah siapkan
tempahan orang pada hari raya masa kami menziarah dia..jadi sempatlah aku
belajar resepi ni..
Bahan-bahannya
¾ cawan
gula pasir
¾ cawan
kacang tanah(disangai tanpa minyak lepas tu tumbuk2 sikit lebih kurang ¾ hancur)
Bijan
secukupnya disangai
Cara
membuatnya
1.Ambil
plastic tebal /aluminium foil dan tburkan bijan di atasnya.Biarkan sebentar
2.Sementara
itu, masukkan gula pasir dalam kuali.
Biar dia cair dan agak coklat sikit(pastikan api kecil aje)
3. Masukkan
kacang tumbuk tadi
4.Gaul-gaulkan
hingga rata
5. Tuangkan
atas bijan tadi dan ratakan (kena buat dengan pantas sebab gula ni cepat beku
dan
keras)Tabur
sedikit lagi bijan di bahagian atas.
6.Lepas tu
potong kecil-kecil anggaran 1.5 cm lebar dan panjang dalam 6 cm.
Simpan
dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment