Thursday 27 December 2012

RESEPI KEK BATIK

Kuih kegemaran anak2 ni aku belajar dengan sahabatku Allahyarhamah Jamaliah  dua puluh tahun yang lalu....sekarang resepi ni kiranya dah jadi macam warisan turun temurun la..(mudah2an ada pahala utk arwah)
Favorite Afiq kalau nak balik asrama wajib kena buatkan sebab  kawan2 asrama dia soh buatkan. Angah pun sama kalau nak balik ada je kawan yang pesan soh buatkan...
Ini kek yang paling senang nak buat...nama aje kek tapi takpayah nak bakar2 ke atau pukul telur ke apa....  dan masa diambil pun tak sampai sepuluh  minit dah siap..paling best dan senang ..tu yg penting...


BAHAN-BAHANNYA

1 paket kecil/ 3 cawan Milo (hmmm...kalau boikot ganti ngan Ovaltine )
1 tin susu pekat manis
1 paket biskut marie
1 senduk butter(marjerin pun boleh tapi butter paling sedap)
1 cawan kacang tanah/ badam/kekacang (kalau takde pun takpe)


CARA MEMBUATNYA
Guna api kecil, panaskan kuali/periuk
Cairkan butter
Masukkan susu pekat manis(sentiasa kacau)
Masukkan milo/ovaltine 
Masukkan biskut marie yang dipatah(patah 2 )
Masukkan  kacang tanah/ badam/kekacang 
Bila dah sebati, masukkan dalam bekas yang dah dialas plastik atau aluminium foil.
Padat2kan biar agak mampat.
Bila dah sejuk boleh potong.


RESEPI NASI AYAM SPECIAL


Resepi nasi ayam ni aku belajar masa baru2 posting dulu..terima kasih Kak Chah..
Sekarang resepi ini menjadi  resepi kegemaran family...


CARA PENYEDIAAN AYAM

1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
Semua ayam di basuh bersih dan direbus dalam air anggaran 2 liter(sebahagian air untuk dimasak dengan nasi dan sebahagian untuk sup)
Bila dah mendidih angkat.
Ambil 3 bahagian ayam dan diperap dengan halia, bawang putih, garam ,madu dan kicap.Ketepikan.
Goreng dengan minyak banyak.


CARA PENYEDIAAN SUP

1/4 ayam dipotong kecil2
3 ulas  bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris nipis
  penumis 
3 sudu Minyak masak 
1 kiub ayam(jika suka)


Dalam periuk, tumiskan semua bahan  
Bila dah wangi,masukkan air dan sup bunjut @ rempah sup.
Masukkan ayam yang dipotong kecil2
Masukkan g aram
Biar hingga mendidih
Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.


CARA PENYEDIAAN NASI 

3 cawan beras
air rebusan ayam secukupnya
3 sudu minyak masak
rempah penumis
3 ulas bawang putih dimayang
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris


Masukkan 1 senduk minyak masak(biasanya aku guna  rice cooker dan letakkan  atas dapur)
Tumiskan bawang putih,bawang merah dan rempah penumis 
Bila dah bau wangi,masukkan beras (dah dibasuh), gorengkan sekejap 
Bila dah agak2 rata, masukkan air rebusan ayam tadi(sukatannya sama macam masak nasi biasa)
Masukkan sedikit garam dan kacau rata2
Masukkan daun pandan
Pindahkan dalam rice cooker dan tanak macam biasa.
Bila nak hidang taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng


CARA PENYEDIAAN SOS

Kisar 10 batang cili merah bersama bawang putih.
Masukkan dalam periuk dan masak atas api 
Campurkan sos cili anggaran 1 cawan
Tambah sedikit garam


CARA MENGHIDANG

Alas pinggan besar dengan daun salad,tomato dan timun
Susunkan ayam goreng(potong2)




RESEPI AIR JELLY



Resepi ini diperoleh dari adik ipar aku Azie. Dia yang mempopularkan air jelly ni di rumah mak mertua aku. Minuman ni sangat-sangat best  sebab ada kelainan. Bila minum semangkuk pasti nak tambah lagi.Kalau disediakan masa kenduri-kendara memang sesuai sebab tak muak,rasanya  segar dan best..

Bahan-bahannya

1 paket agar-agar serbuk(cap layang-layang)
1 tin air cincau(300ml)-air tin Yeos yang biasa kita minum tu
300 g gula pasir
2700 ml air
Daun pandan
Limau kasturi 10 biji
1 tin buah-buahan koktel

Cara membuatnya

Masukkan  air, agar-agar serbuk ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih,masukkan gula dan air cincau.
Matikan api dan masukkan agar-agar dalam bekas.Biar hingga beku.
(Agar-agar agak lembik dan bergoyang-goyang..takpe memang macam tu…)
Bila dah beku, cedokkan dalam bekas besar guna senduk,perahkan limau,masukkan buah-buahan koktel dan ais. Bila nak makan masukkan dalam mangkuk-mangkuk kecil.




sangat sedap dimakan sejuk-sejuk. segar dan tak muak. selamat mencuba :)

ASAM PEDAS BONDA


Ini makanan kegemaran seisi keluarga..kalau orang Muar(Muor) tak sah makan tengahari kalau takde asam pedas. Ini lauk paling senang disediakan.


Bahan-bahannya

5 ekor ikan segar
*Lada kering satu mangkuk kecil
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*Sedikit belacan
1 sudu gula pasir
½ cawan air asam jawa
Daun kesum/bunga kantan

Cara membuatnya

Panaskan minyak masak lebih kurang ½ senduk di dalam periuk,tumiskan bahan bertanda * hingga naik minyak. Masukkan gula pasir.
Masukkan air asam jawa dan 2 cawan air. Biarkan mendidih baru masukkan daun kesum/bunga kantan.
Sedia dimakan bersama nasi panas..





RESEPI ROTI GULUNG SOSEJ


Resepi ni aku dapat dari internet dah lama dulu..masa tu bulan puasa boring-boring aku terjumpa resepi ni. Bila hari raya aku try buat untuk marhaban kampung(biasalah orang Johor kalau hari raya ada kumpulan marhaban …orang ramai datang ke rumah-rumah sambil berziarah dan berselawat)aku hidangkan roti sosej gulung ni…aku buat empat  bantal (panjang) roti ..aku kata dengan anak2 takpe kita buat banyak nanti kalau tak habis kita hidangkan dengan orang yang beraya rumah kita…nak tau apa yang berlaku..habis  licin kuih tu sampai anak aku yang tukang gulung pun dapat rasa seketul dua aje…haha..memang tak sangka sebab rumah aku ialah rumah yang last dan kumpulan marhaban tu dah berziarah lebih 20 rumah..semua orang dah terlebih kenyang sebenarnya…kesimpulannya kuih ni memang  best dan confirm digemari ramai…



RESEPI  ROTI SOSEJ GULUNG

Bahan-bahannya

1 paket  kecil  roti gardenia
1 paket sosej
 3 biji telur dipukul dan masukkan secubit garam

Cara membuatnya

Roti tu dipotong  tepi yang keras2 tu.
Roti dilenyek2 hingga rata (aku guna gelas aje)
Lepas tu masukkan sosej dan gulung kemas-kemas.
Di hujung roti tu sapukan sedikit  telur..bagi dia lekat.
Lepas tu  potong dua.Celupkan dalam telur .Goreng dengan minyak banyak.Angkat
Toskan dan hidangkan dengan salad,tomato dan sos cili serta mayonis.


RESEPI KUIH BIPANG


Resepi  asal ni aku dapat dari Mak Usu ..dia memang bisnes buat kuih ni..tapi sekarang dia dah pencen..tak larat dah…Masa Mak Usu sihat dulu, dia boleh buat kuih ni sampai berpuluh-puluh kilo setiap kali menjelang raya.Teringat masa aku belajar kuih ni,kebetulan dia tengah siapkan tempahan orang pada hari raya masa kami menziarah dia..jadi sempatlah aku belajar resepi ni..

Bahan-bahannya
¾ cawan gula pasir
¾ cawan kacang tanah(disangai tanpa minyak lepas tu tumbuk2 sikit lebih kurang ¾ hancur)
Bijan secukupnya disangai 

Cara membuatnya
1.Ambil plastic tebal /aluminium foil dan tburkan bijan di atasnya.Biarkan sebentar
2.Sementara itu,  masukkan gula pasir dalam kuali. Biar dia cair dan agak coklat sikit(pastikan api kecil aje)
3. Masukkan kacang tumbuk tadi
4.Gaul-gaulkan hingga rata
5. Tuangkan atas bijan tadi dan ratakan (kena buat dengan pantas sebab gula ni cepat beku dan
keras)Tabur sedikit lagi bijan di bahagian atas.
6.Lepas tu potong kecil-kecil anggaran 1.5 cm lebar dan panjang dalam 6 cm.
Simpan dalam bekas kedap udara.