Resepi nasi ayam ni aku belajar masa baru2 posting dulu..terima kasih Kak Chah..
Sekarang resepi ini menjadi resepi kegemaran family...
CARA PENYEDIAAN AYAM
1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
Semua ayam di basuh bersih dan direbus dalam air anggaran 2 liter(sebahagian air untuk dimasak dengan nasi dan sebahagian untuk sup)
Bila dah mendidih angkat.
Ambil 3 bahagian ayam dan diperap dengan halia, bawang putih, garam ,madu dan kicap.Ketepikan.
Goreng dengan minyak banyak.
CARA PENYEDIAAN SUP
1/4 ayam dipotong kecil2
3 ulas bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris nipis
penumis
3 sudu Minyak masak
1 kiub ayam(jika suka)
1 kiub ayam(jika suka)
Dalam periuk, tumiskan semua bahan
Bila dah wangi,masukkan air dan sup bunjut @ rempah sup.
Masukkan ayam yang dipotong kecil2
Masukkan g aram
Biar hingga mendidih
Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.
CARA PENYEDIAAN NASI
3 cawan beras
air rebusan ayam secukupnya
3 sudu minyak masak
rempah penumis
3 ulas bawang putih dimayang
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris
Masukkan 1 senduk minyak masak(biasanya aku guna rice cooker dan letakkan atas dapur)
Tumiskan bawang putih,bawang merah dan rempah penumis
Bila dah bau wangi,masukkan beras (dah dibasuh), gorengkan sekejap
Bila dah agak2 rata, masukkan air rebusan ayam tadi(sukatannya sama macam masak nasi biasa)
Masukkan sedikit garam dan kacau rata2
Masukkan daun pandan
Pindahkan dalam rice cooker dan tanak macam biasa.
Bila nak hidang taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng
CARA PENYEDIAAN SOS
Kisar 10 batang cili merah bersama bawang putih.
Masukkan dalam periuk dan masak atas api
Campurkan sos cili anggaran 1 cawan
Tambah sedikit garam
No comments:
Post a Comment