Thursday 27 December 2012

RESEPI NASI AYAM SPECIAL


Resepi nasi ayam ni aku belajar masa baru2 posting dulu..terima kasih Kak Chah..
Sekarang resepi ini menjadi  resepi kegemaran family...


CARA PENYEDIAAN AYAM

1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
Semua ayam di basuh bersih dan direbus dalam air anggaran 2 liter(sebahagian air untuk dimasak dengan nasi dan sebahagian untuk sup)
Bila dah mendidih angkat.
Ambil 3 bahagian ayam dan diperap dengan halia, bawang putih, garam ,madu dan kicap.Ketepikan.
Goreng dengan minyak banyak.


CARA PENYEDIAAN SUP

1/4 ayam dipotong kecil2
3 ulas  bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris nipis
  penumis 
3 sudu Minyak masak 
1 kiub ayam(jika suka)


Dalam periuk, tumiskan semua bahan  
Bila dah wangi,masukkan air dan sup bunjut @ rempah sup.
Masukkan ayam yang dipotong kecil2
Masukkan g aram
Biar hingga mendidih
Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.


CARA PENYEDIAAN NASI 

3 cawan beras
air rebusan ayam secukupnya
3 sudu minyak masak
rempah penumis
3 ulas bawang putih dimayang
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris


Masukkan 1 senduk minyak masak(biasanya aku guna  rice cooker dan letakkan  atas dapur)
Tumiskan bawang putih,bawang merah dan rempah penumis 
Bila dah bau wangi,masukkan beras (dah dibasuh), gorengkan sekejap 
Bila dah agak2 rata, masukkan air rebusan ayam tadi(sukatannya sama macam masak nasi biasa)
Masukkan sedikit garam dan kacau rata2
Masukkan daun pandan
Pindahkan dalam rice cooker dan tanak macam biasa.
Bila nak hidang taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng


CARA PENYEDIAAN SOS

Kisar 10 batang cili merah bersama bawang putih.
Masukkan dalam periuk dan masak atas api 
Campurkan sos cili anggaran 1 cawan
Tambah sedikit garam


CARA MENGHIDANG

Alas pinggan besar dengan daun salad,tomato dan timun
Susunkan ayam goreng(potong2)




No comments:

Post a Comment