Wednesday 30 January 2013

KASUI KICAP

resepi ni aku dapat dari Tikah .Memang  sedap dan lembut..


BAHAN-BAHANNYA

**1 cawan gula melaka/gula merah
** 1 cawan gula pasir                  
bahan ** dan 5 cawan air dimasak hingga gula larut dan masukkan daun pandan
sejukkan.

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung sagu(ubi)
1 sudu kapur
sedikit kicap(agak2 hitam)lebih kurang 2 sudu

CARA MEMBUATNYA

Campur semua dalam blender .Blend
Kukus hingga masak.
Taburkan sedikit kelapa parut.

APAM MEKAR ENO

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan nasi dan sedikit ragi( dijadikan tapai nasi - biarkan dalam bekas dua hari)
**kena siapkan awal
**Bila dah jadi tapai baru boleh buat adunan di bawah.

1 paket tepung beras
1 cawan tapai nasi
2 cawan gula pasir
4 cawan air
3 paket eno

CARA MEMBUATNYA
Kisar tapai dengan air
Masukkan semua bahan kering(kecuali eno)
Kacau hingga sebati
Perapkan 7 hingga 10 jam.
Masukkan 3 paket eno dan rata2kan,boleh letak warna yang disukai.
Bila dah naik,boleh dikukus sehingga masak.

AMALAN BAGI MENDAPAT RAHMAT DAN MATI SYAHID

ADAB DAN PETUA KETIKA MAKAN