Resepi ini diperoleh
dari adik ipar aku Azie. Dia yang mempopularkan air jelly ni di rumah mak
mertua aku. Minuman ni sangat-sangat best
sebab ada kelainan. Bila minum semangkuk pasti nak tambah lagi.Kalau
disediakan masa kenduri-kendara memang sesuai sebab tak muak,rasanya segar dan best..
Bahan-bahannya
1 paket
agar-agar serbuk(cap layang-layang)
1 tin air
cincau(300ml)-air tin Yeos yang biasa kita minum tu
300 g gula
pasir
2700 ml air
Daun pandan
Limau
kasturi 10 biji
1 tin
buah-buahan koktel
Cara
membuatnya
Masukkan air, agar-agar serbuk ke dalam periuk dan
masak sehingga mendidih,masukkan gula dan air cincau.
Matikan api
dan masukkan agar-agar dalam bekas.Biar hingga beku.
(Agar-agar
agak lembik dan bergoyang-goyang..takpe memang macam tu…)
Bila dah
beku, cedokkan dalam bekas besar guna senduk,perahkan limau,masukkan buah-buahan
koktel dan ais. Bila nak makan masukkan dalam mangkuk-mangkuk kecil.
No comments:
Post a Comment