Ini makanan
kegemaran seisi keluarga..kalau orang Muar(Muor) tak sah makan tengahari kalau takde
asam pedas. Ini lauk paling senang disediakan.
Bahan-bahannya
5 ekor ikan
segar
*Lada
kering satu mangkuk kecil
*5 ulas
bawang merah
*3 ulas
bawang putih
*1 inci
halia
*1 inci
kunyit hidup
*Sedikit
belacan
1 sudu gula
pasir
½ cawan air
asam jawa
Daun
kesum/bunga kantan
Cara membuatnya
Panaskan
minyak masak lebih kurang ½ senduk di dalam periuk,tumiskan bahan bertanda *
hingga naik minyak. Masukkan gula pasir.
Masukkan
air asam jawa dan 2 cawan air. Biarkan mendidih baru masukkan daun kesum/bunga
kantan.
Sedia
dimakan bersama nasi panas..
No comments:
Post a Comment