Resepi ni warisan ibu mertuaku...
Dah lama tersimpan dalam diari aku. Kaya buatan sendiri ni dijamin besttt ...
Rasanya asli dan nyum..nyum ..
Boleh dimakan dengan roti atau roti jala, lempeng semua boleh.
Paling penting ini resepi asli dan tiada bahan pengawet.
Kalau dah siap sila simpan dlm peti ais.
BAHAN-BAHANNYA
2 biji telur(pukul dengan 1 cawan gula hingga kembang dan putih)
21/2 cawan santan dari sebiji kelapa
1/4 cawan susu pekat manis
Halia
daun pandan
Gula pasir secukupnya
Vanila esen
CARA MEMBUATNYA
Masak gula hingga gula agak hangus.
Masukkan halia yang ditumbuk kasar
Masukkan santan
Masukkan telur
Kacau cepat-cepat supaya tidak bergentel
Masukkan sedikit esen vanila dan susu
Kacau2 lagi hingga betul2 pekat dengan api yang sederhana
mohon share...menarik
ReplyDelete