Sunday, 30 December 2012

RESEPI ROTI PUREE

Resepi ini diperoleh dari radio satu masa dahulu...resepi ni kami adik-beradik selalu buat waktu petang2...rasanya sedap dan sesuai untuk hidangan seisi keluarga.

DOH:

BAHAN-BAHANNYA

3 cawan tepung gandum
4 sudu mentega/ marjerin
air panas secukupnya
minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUATNYA

Dalam mangkuk, masukkan tepung gandum, tambahkan mentega. Gaul hingga rata
Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan uli hingga kental,
Biarkan 1 jam
Uli semula dan bulat2kan sebesar bola golf.
Canaikan dan goreng dalam minyak panas.


KUAH:

BAHAN-BAHANNYA

4  biji kentang direbus dan lenyek
1/2 sudu kunyit serbuk
1/2 sudu serbuk jintan
2 biji lada hijau(dipotong)
1 labu bawang besar(potong bulat)
1/2 sudu biji sawi( jika suka)
daun kari
garam
2 sudu marjerin
1/2 cawan santan pekat

CARA MEMBUATNYA

Gaulkan kentang, kunyit, garam dan santan
Panaskan kuali, masukkan marjenin
Setelah panas, masukkan biji sawi, daun kari, bawang dan lada hijau
Masukkan campuran kentang
Kacau rata dan jangan sampai pecah minyak
Masak hingga mendidih.


(Doh boleh disimpan dlm peti sejuk dan goreng bila nak makan)

No comments:

Post a Comment