Resepi ni aku dapat dari anak saudaraku (Zuraidah ) dapat merasa laksa Johor paling sedap ni masa hari raya. Rasanya memang sedap..semua orang yang makan sampai bertambah2 ..paling mengejutkan tentu la suamiku yang tak minat laksa pun suka laksa ni...cayalahh...
BAHAN-BAHANNYA:
-ikan kembung
-serbuk kari
-bawang merah,putih,halia,kunyit & lada kering(di kisar)
-mee laksa
-santan
-kerisik
-asam keping
-bunga kantan
-daun kesum
HIASAN TAMBAHAN
sambal belacan-salad-taugeh-timun-bawang jepun-limau kasturi
CARA-CARA MEMBUATNYA
-Rebus ikan,asingkan isi kemudian di kisar.Jangan buang tulang,sebaliknya di kisar untuk dapatkan pes ikan.
-Tumis bahan yang d kisar tadi sampai naik bau dan kemudian masukkan kari dan serai sampai naik minyak.
-Masukkan isi ikan,pes ikan dan biarkan mendidih.
-Masukkan juga daun kesum,bunga kantan,asam keping,kerisik dan akhir sekali santan.
-Biar sampai mendidih,masukkan bahan perasa.
-Jangan lupa letak hiasan di atas mee laksa.
-Tumis bahan yang d kisar tadi sampai naik bau dan kemudian masukkan kari dan serai sampai naik minyak.
-Masukkan isi ikan,pes ikan dan biarkan mendidih.
-Masukkan juga daun kesum,bunga kantan,asam keping,kerisik dan akhir sekali santan.
-Biar sampai mendidih,masukkan bahan perasa.
-Jangan lupa letak hiasan di atas mee laksa.
No comments:
Post a Comment