Kuih kegemaran anak2 ni aku belajar dengan sahabatku Allahyarhamah Jamaliah dua puluh tahun yang lalu....sekarang resepi ni kiranya dah jadi macam warisan turun temurun la..(mudah2an ada pahala utk arwah)
Favorite Afiq kalau nak balik asrama wajib kena buatkan sebab kawan2 asrama dia soh buatkan. Angah pun sama kalau nak balik ada je kawan yang pesan soh buatkan...
Ini kek yang paling senang nak buat...nama aje kek tapi takpayah nak bakar2 ke atau pukul telur ke apa.... dan masa diambil pun tak sampai sepuluh minit dah siap..paling best dan senang ..tu yg penting...
BAHAN-BAHANNYA
1 paket kecil/ 3 cawan Milo (hmmm...kalau boikot ganti ngan Ovaltine )
1 tin susu pekat manis
1 paket biskut marie
1 senduk butter(marjerin pun boleh tapi butter paling sedap)
1 cawan kacang tanah/ badam/kekacang (kalau takde pun takpe)
CARA MEMBUATNYA
Guna api kecil, panaskan kuali/periuk
Cairkan butter
Masukkan susu pekat manis(sentiasa kacau)
Masukkan milo/ovaltine
Masukkan biskut marie yang dipatah(patah 2 )
Masukkan kacang tanah/ badam/kekacang
Bila dah sebati, masukkan dalam bekas yang dah dialas plastik atau aluminium foil.
Padat2kan biar agak mampat.
Bila dah sejuk boleh potong.
Thursday, 27 December 2012
RESEPI NASI AYAM SPECIAL
Resepi nasi ayam ni aku belajar masa baru2 posting dulu..terima kasih Kak Chah..
Sekarang resepi ini menjadi resepi kegemaran family...
CARA PENYEDIAAN AYAM
1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
1 ekor ayam dipotong empat(3/4 untuk digoreng dan 1/4 lagi untuk sup)
Semua ayam di basuh bersih dan direbus dalam air anggaran 2 liter(sebahagian air untuk dimasak dengan nasi dan sebahagian untuk sup)
Bila dah mendidih angkat.
Ambil 3 bahagian ayam dan diperap dengan halia, bawang putih, garam ,madu dan kicap.Ketepikan.
Goreng dengan minyak banyak.
CARA PENYEDIAAN SUP
1/4 ayam dipotong kecil2
3 ulas bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris nipis
penumis
3 sudu Minyak masak
1 kiub ayam(jika suka)
1 kiub ayam(jika suka)
Dalam periuk, tumiskan semua bahan
Bila dah wangi,masukkan air dan sup bunjut @ rempah sup.
Masukkan ayam yang dipotong kecil2
Masukkan g aram
Biar hingga mendidih
Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.
CARA PENYEDIAAN NASI
3 cawan beras
air rebusan ayam secukupnya
3 sudu minyak masak
rempah penumis
3 ulas bawang putih dimayang
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia hiris
Masukkan 1 senduk minyak masak(biasanya aku guna rice cooker dan letakkan atas dapur)
Tumiskan bawang putih,bawang merah dan rempah penumis
Bila dah bau wangi,masukkan beras (dah dibasuh), gorengkan sekejap
Bila dah agak2 rata, masukkan air rebusan ayam tadi(sukatannya sama macam masak nasi biasa)
Masukkan sedikit garam dan kacau rata2
Masukkan daun pandan
Pindahkan dalam rice cooker dan tanak macam biasa.
Bila nak hidang taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng
CARA PENYEDIAAN SOS
Kisar 10 batang cili merah bersama bawang putih.
Masukkan dalam periuk dan masak atas api
Campurkan sos cili anggaran 1 cawan
Tambah sedikit garam
RESEPI AIR JELLY
Resepi ini diperoleh
dari adik ipar aku Azie. Dia yang mempopularkan air jelly ni di rumah mak
mertua aku. Minuman ni sangat-sangat best
sebab ada kelainan. Bila minum semangkuk pasti nak tambah lagi.Kalau
disediakan masa kenduri-kendara memang sesuai sebab tak muak,rasanya segar dan best..
Bahan-bahannya
1 paket
agar-agar serbuk(cap layang-layang)
1 tin air
cincau(300ml)-air tin Yeos yang biasa kita minum tu
300 g gula
pasir
2700 ml air
Daun pandan
Limau
kasturi 10 biji
1 tin
buah-buahan koktel
Cara
membuatnya
Masukkan air, agar-agar serbuk ke dalam periuk dan
masak sehingga mendidih,masukkan gula dan air cincau.
Matikan api
dan masukkan agar-agar dalam bekas.Biar hingga beku.
(Agar-agar
agak lembik dan bergoyang-goyang..takpe memang macam tu…)
Bila dah
beku, cedokkan dalam bekas besar guna senduk,perahkan limau,masukkan buah-buahan
koktel dan ais. Bila nak makan masukkan dalam mangkuk-mangkuk kecil.
ASAM PEDAS BONDA
Ini makanan
kegemaran seisi keluarga..kalau orang Muar(Muor) tak sah makan tengahari kalau takde
asam pedas. Ini lauk paling senang disediakan.
Bahan-bahannya
5 ekor ikan
segar
*Lada
kering satu mangkuk kecil
*5 ulas
bawang merah
*3 ulas
bawang putih
*1 inci
halia
*1 inci
kunyit hidup
*Sedikit
belacan
1 sudu gula
pasir
½ cawan air
asam jawa
Daun
kesum/bunga kantan
Cara membuatnya
Panaskan
minyak masak lebih kurang ½ senduk di dalam periuk,tumiskan bahan bertanda *
hingga naik minyak. Masukkan gula pasir.
Masukkan
air asam jawa dan 2 cawan air. Biarkan mendidih baru masukkan daun kesum/bunga
kantan.
Sedia
dimakan bersama nasi panas..
RESEPI ROTI GULUNG SOSEJ
Resepi ni aku
dapat dari internet dah lama dulu..masa tu bulan puasa boring-boring aku
terjumpa resepi ni. Bila hari raya aku try buat untuk marhaban kampung(biasalah
orang Johor kalau hari raya ada kumpulan marhaban …orang ramai datang ke
rumah-rumah sambil berziarah dan berselawat)aku hidangkan roti sosej gulung ni…aku
buat empat bantal (panjang) roti ..aku
kata dengan anak2 takpe kita buat banyak nanti kalau tak habis kita hidangkan
dengan orang yang beraya rumah kita…nak tau apa yang berlaku..habis licin kuih tu sampai anak aku yang tukang
gulung pun dapat rasa seketul dua aje…haha..memang tak sangka sebab rumah aku
ialah rumah yang last dan kumpulan marhaban tu dah berziarah lebih 20 rumah..semua
orang dah terlebih kenyang sebenarnya…kesimpulannya kuih ni memang best dan confirm digemari ramai…
RESEPI ROTI SOSEJ GULUNG
Bahan-bahannya
1
paket kecil roti gardenia
1 paket
sosej
3 biji telur dipukul dan masukkan secubit
garam
Cara
membuatnya
Roti tu
dipotong tepi yang keras2 tu.
Roti
dilenyek2 hingga rata (aku guna gelas aje)
Lepas tu
masukkan sosej dan gulung kemas-kemas.
Di hujung
roti tu sapukan sedikit telur..bagi dia
lekat.
Lepas
tu potong dua.Celupkan dalam telur
.Goreng dengan minyak banyak.Angkat
Toskan dan
hidangkan dengan salad,tomato dan sos cili serta mayonis.
RESEPI KUIH BIPANG
Resepi asal ni aku dapat dari Mak Usu ..dia memang
bisnes buat kuih ni..tapi sekarang dia dah pencen..tak larat dah…Masa Mak Usu
sihat dulu, dia boleh buat kuih ni sampai berpuluh-puluh kilo setiap kali
menjelang raya.Teringat masa aku belajar kuih ni,kebetulan dia tengah siapkan
tempahan orang pada hari raya masa kami menziarah dia..jadi sempatlah aku
belajar resepi ni..
Bahan-bahannya
¾ cawan
gula pasir
¾ cawan
kacang tanah(disangai tanpa minyak lepas tu tumbuk2 sikit lebih kurang ¾ hancur)
Bijan
secukupnya disangai
Cara
membuatnya
1.Ambil
plastic tebal /aluminium foil dan tburkan bijan di atasnya.Biarkan sebentar
2.Sementara
itu, masukkan gula pasir dalam kuali.
Biar dia cair dan agak coklat sikit(pastikan api kecil aje)
3. Masukkan
kacang tumbuk tadi
4.Gaul-gaulkan
hingga rata
5. Tuangkan
atas bijan tadi dan ratakan (kena buat dengan pantas sebab gula ni cepat beku
dan
keras)Tabur
sedikit lagi bijan di bahagian atas.
6.Lepas tu
potong kecil-kecil anggaran 1.5 cm lebar dan panjang dalam 6 cm.
Simpan
dalam bekas kedap udara.
Subscribe to:
Posts (Atom)