Thursday 27 December 2012

RESEPI KUIH BIPANG


Resepi  asal ni aku dapat dari Mak Usu ..dia memang bisnes buat kuih ni..tapi sekarang dia dah pencen..tak larat dah…Masa Mak Usu sihat dulu, dia boleh buat kuih ni sampai berpuluh-puluh kilo setiap kali menjelang raya.Teringat masa aku belajar kuih ni,kebetulan dia tengah siapkan tempahan orang pada hari raya masa kami menziarah dia..jadi sempatlah aku belajar resepi ni..

Bahan-bahannya
¾ cawan gula pasir
¾ cawan kacang tanah(disangai tanpa minyak lepas tu tumbuk2 sikit lebih kurang ¾ hancur)
Bijan secukupnya disangai 

Cara membuatnya
1.Ambil plastic tebal /aluminium foil dan tburkan bijan di atasnya.Biarkan sebentar
2.Sementara itu,  masukkan gula pasir dalam kuali. Biar dia cair dan agak coklat sikit(pastikan api kecil aje)
3. Masukkan kacang tumbuk tadi
4.Gaul-gaulkan hingga rata
5. Tuangkan atas bijan tadi dan ratakan (kena buat dengan pantas sebab gula ni cepat beku dan
keras)Tabur sedikit lagi bijan di bahagian atas.
6.Lepas tu potong kecil-kecil anggaran 1.5 cm lebar dan panjang dalam 6 cm.
Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment